-
Na de eerste vergisting vindt de tweede vergisting van champagne plaats in de fles. De wijn heeft na de eerste vergisting nog geen bubbeltjes en wordt in de fles gestopt samen met gistcellen en suiker. Hierdoor begint de tweede vergisting die ongeveer 3 weken duurt, de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Daarna hebben de gistcellen nog steeds een functie genaamd �autolyse� waarbij de dode gistcellen in contact zijn met de champagne. Dit effect geeft het aroma van vers brood. De Castellane Champagnes rijpen voor 24 maanden op fles.
-
Neus: Rijp zwart fruit met lichte vanilletoets. Mond: Dit is één van mijn absolute toppers qua prijs-kwaliteit uit 2014. Deze cru heeft een magnifieke zachte en rijpe aanzet, een mooie structuur die heel goed gevuld is met rijpe, elegante en verfijnde zwarte fruitsmaken. Ook de afdronk zit vol van het zachte, rijpe fruit en heeft ook een tikje reglisse. Het geheel is zo mooi, dat het vraagt naar nog een slokje. Het is opmerkelijk hoe mooi de St. Estèphe wijnen zijn dit jaar.
-
Inktzwart en ondoorzichtig van kleur. Zeer opmerkelijk is de enorme diepgang en complexiteit in de neus met zwarte bessen, rijpe zwarte kersen, gedroogde pruimen en specerijen. Fruit voert de boventoon, voorbeeldige balans met een rijke smaak in fruit, sap, ronde tannines en fraaie zuren en waarin het houtgebruik subtiel aanwezig is. Indrukwekkend lange finale.